Ex-crimineel Joop Gottmers uit Tholen wil zijn boek in elke bajes

Ex-crimineel Joop Gottmers uit Tholen wil zijn boek in elke bajes

THOLEN – Hij scheurde onlangs zijn biceps af tijdens het boksen en zag een langgekoesterde wens om in Tholen een kickboksschool te openen in rook opgaan. En dan moet hij ook nog terug naar de gevangenis.

Je zou bijna medelijden krijgen met Joop Gottmers uit Tholen. ,,Maar dat is niet nodig, hoor”, zegt hij lachend. Joop zit niet bij de pakken neer. Die biceps is herstellende, de kickboksschool komt nu in Steenbergen en die terugkeer naar de gevangenis gebeurt vrijwillig. De inwoner van Tholen-stad, in een vorig leven een zware crimineel, is tenslotte alweer twintig jaar een brave burger.

Toch slaat de celdeur op 28 september achter hem dicht in de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem. Joop laat zich er een nacht opsluiten in de hoop sponsorgeld binnen te halen om zijn boek Knock Out in gevangenissen en op politiebureaus te kunnen verspreiden. Van de acht jaar geleden verschenen publicatie zijn al meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Onlangs verscheen de 22ste druk.

Berucht

In het boek beschrijft de in Rotterdam geboren, maar in Halsteren opgegroeide Joop hoe hij als jonge jongen al moest vechten van zijn vader. En vechten kón hij. Hij werd één van de beste kickboksers van het land. Maar hij kon de verleidingen van de drugs niet weerstaan. Behalve een gebruiker werd Joop ook één van de beruchtste drugscriminelen van Bergen op Zoom en omstreken.

Ik heb wel eens een reactie gekregen van iemand die in de gevangenis mijn boek las en toen dacht: zo’n leven wil ik niet

Joop Gottmers

Op een dag, zijn verjaardag nota bene, was zijn leven zo uitzichtloos, dat hij zelfmoord wilde plegen. Maar net toen hij het pistool tegen zijn hoofd drukte, werd er aangebeld. Joop deed open en zag een paar pupillen van zijn boksschool staan. Ze stonden te zingen: ‘Er is er één jarig, hoera, hoera…’ Volgens Joop greep God op dat moment in. Hij zat daarna nog kort in de bajes, maar in tegenstelling tot eerdere keren maakte hij daar geen nieuwe criminele vrienden meer. Joop koos voor het rechte pad. Hij reist nu al jaren door het land om te vertellen over zijn geloof en de gevaren van drugs.

Dekking

Het boek over Joops levensverhaal staat in veel gevangenissen en op veel politiebureaus. Daar werkt het volgens hem heilzaam op met name jonge criminelen in de dop. ,,Ik heb wel eens een reactie gekregen van iemand die in de gevangenis mijn boek las en toen dacht: zo’n leven wil ik niet.” De Tholenaar gaat nu voor honderd procent dekking. ,,Dat boek moet op elk bureau en in elke gevangenis liggen”, vindt hij. Daarom laat hij zich volgende maand gesponsord een etmaal opsluiten in Arnhem. Dat doet hij in samenwerking met de Stichting Volharding, een club die zich bezighoudt met evangelisatie onder arrestanten en gedetineerden.

Ondertussen is Joop ook druk in de weer met zijn nieuwe kickboksschool Gottmers Gymin het pand van sportschool Dinami in Steenbergen. ,,We gaan het echt goed doen”, belooft hij. ,,Er komt een nieuwe vloer en een boksring is al besteld.” Joops droom om in de voormalige Aldi in Tholen-stad een kickboksschool voor jongeren te beginnen, kwam niet uit. Hij kreeg geen toestemming van de gemeente. Daar baalt hij van. ,,Wat is er nu beter? Dat die jongeren lekker kunnen sporten of dat ze de hele dag zitten te blowen?”

Meer informatie is te vinden op de site van Joops stichting: www.stichtingdegoedeaarde.nl