Skip to content

Historie

De koepelgevangenis Arnhem

De Koepelgevangenis van Arnhem is een voormalige gevangenis ontworpen door Johan Metzelaar. In 1882 is de bouw van de gevangenis begonnen en in 1886 is de Koepelgevangenis in gebruik genomen. De Koepel in Arnhem was onderdeel van de penitentiaire inrichting De Berg. In 2015 werd deze inrichting gesloten en een maand later  wees het COA de voormalige gevangenis aan als opvangcentrum voor de vele vluchtelingen die de EU binnenkwamen. Inmiddels is het complex geregistreerd als rijksmonument en dient het nu als evenementenlocatie.

De Kapel

De Kapel is één van de monumentale onderdelen van de Koepelgevangenis in Arnhem. Vroeger konden gedetineerden hun godsdienst bijwonen, daarna werd het na de verbouwing een fitnessruimte en tegenwoordig is dit één van de ruimtes waar wij onze gasten verwelkomen.

DE OUDE INGANG

Vroeger gingen zowel bewakers als gedetineerden via de oude ingang aan de Wilhelminastraat in Arnhem naar binnen. De laatste gevangenis jaren bleef deze ingang dicht en gingen gedetineerden via de nieuwe ingang naar binnen.

1989

Na dat in 1989 besloten was dat de Koepel toch niet werd verkocht, is deze grondig gerenoveerd. Alle witte deuren hebben plaats gemaakt voor bruine zware deuren, nieuwe toegangssloten en luikjes in plaats van gordijnen. Ook zijn alle ringen opnieuw genummerd.

De Koepel

De Koepel heeft in de loop der jaren een grote verandering ondergaan. Zo zijn de sportvelden niet meer beschikbaar in de Koepel, maar is er een gymzaal aangebouwd en een kunstveld buiten geplaatst. De centrale post in het midden is verwijderd en verplaatst naar de rand met allerlei nieuwe technologie.

ingang 1886 - 1988

Vroeger gingen zowel bewakers als gedetineerden via de oude ingang aan de Wilhelminastraat in Arnhem naar binnen. De laatste gevangenis jaren bleef deze ingang dicht en gingen gedetineerden via de nieuwe ingang naar binnen.

 

wijkplan

Lombok werd gedomineerd door twee bouwwerken, namelijk strafgevangenis De Koepel en het Sint-Elisabeths Gasthuis aan de Utrechtseweg. Gevangenis De Koepel dateert van 1886 en werd gebouwd door Johan Metzelaar. Aanvankelijk was het plan om in de wijk een villawijk te maken, maar deze werden niet verkocht.

Meer weten over de historie van de Koepelgevangenis van Arnhem?